Alaprajz

Alkalmazási terület

Az Alaprajz modul az OmegaCAD Alapcsomag kiegészítő modulja. Az alaprajz modult elsősorban szakági tervezőknek - épületgépész, épületvillamossági tervezőknek - ajánljuk, ha saját maguknak kell az épület alaprajzát felszerkeszteniük (pl. meglévő épület felmérése alapján). Számítógép hálózatot vagy biztonságtechnikai (riasztó) rendszert kiépítőknek is hasznos az elkészült hálózat dokumentálására (többnyire ilyenkor sem áll rendelkezésre az alaprajz digitális formában). Más hasonló esetekben is használható, ahol elegendő az épület 2D-s alaprajzát előállítani, és abba beleszerkeszteni az egyéb grafikus objektumokat.

A program használatának fő lépései

Nyílászáró adatbázis létrehozása, kezelése

A telepítő lemez tartalmaz egy egyszerű nyílászáró adatbázist. Ezt a saját igényeinek megfelelően a felhasználó tovább tudja fejleszteni. Ehhez szükséges funkciók a tervezőrendszerben rendelkezésre állnak.

Alaprajz szerkesztés

Az alaprajzszerkesztő modul elsősorban építmények gáz-, víz-, villamos, vagy egyéb épület installációs tervdokumentációk elkészítéséhez az alaprajz előállítását támogatja. Az alaprajzszerkesztő modul két fő funkciócsoportra épül: a Falszerkesztésre, és a Nyílászáró- elhelyezésre.

Falszerkesztés funkciócsoport

  • Itt lehet beálltani a szerkesztendő falak jellemzőit: falszélességet, vonalvastagságot és színt, kitöltést, valamint a fal anyagát. A hat leggyakrabban használt stílus a jellemző kötegben tárolható, és egy gombra történő kattintással azonnal beállítható. A Falminta ablakban látható az érvényben lévő stílussal felrajzolt falszakasz.
  • A falak megadása a rajzon a faltengely két végpontjával történik. A pontok megadása során használhatók az OmegaCAD pont bevitelt segítő funkciói. A program a beállított jellemzők szerinti falat helyez el a rajzra úgy, hogy a más falakkal való csatlakozást is elkészíti.
  • A tévesen megadott falak törlésekor a csatlakozó falakat regenerálja.

Nyílászárók elhelyezése funkciócsoport

  • Az elhelyezendő nyílászárónak már léteznie kell egy adatbázisban. Elhelyezéshez ki kell választani a nyílászárót. A kiválasztást segíti, hogy Nyílászáróminta ablakban látható az éppen kiválasztott nyílászáró rajza.
  • Ki lehet kijelölni, hogy a nyílászárót milyen módon helyezze el a falban a program. Lehet falsíkhoz vagy a fal közepéhez igazítani, valamint lehet a falszakasz közepére vagy a falvégtől adott távolságra elhelyezni. Az érvényben lévő elhelyezési módot a kapcsolók állásán kívül egy mintarajz is visszajelzi.
  • A nyílászáró elhelyezésekor a szálkereszttel bele kell mutatni a falba, és a beállított elhelyezési módnak megfelelően ideiglenesen elhelyezi a program a nyílászárót. Ekkor meg lehet fordítani, véglegesen elhelyezni, vagy megszakítani az elhelyezés folyamatát. Falsíkhoz igazítás esetén ahhoz illeszti, amelyikhez közelebb volt a szálkereszt a kijelöléskor. Falszakasz végétől adott távolságra elhelyezés esetén, amelyik véghez közelebb volt a szálkereszt a kijelöléskor, ideiglenesen elhelyez egy nyilat, ezzel jelzi, innen értelmezi a távolságot. A távolságot meg lehet adni a billentyűzetről, vagy a távolságmérési pufferből fel lehet használni egy korábbi mérés eredményét.

fal-szerkeszt-1.jpg

Nyílászáró helyének megadása

fal-szerkeszt-2.jpg

Nyílászáró pozíciójának megadása

fal-szerkeszt-3.jpg

A méretezési funkciók használatával így néz ki a fenti szerkesztés beméretezve

Rendszerkövetelmények

Az Alapcsomag használatához ajánlott számítógép-konfiguráció

  • A szükséges operációs rendszer: Windows 7, 8.1, 8.2, 10.
  • Számítógép: A gép teljesítménye és az operációs rendszer igénye legyen összhangban

Az Alapcsomaggal készített mintarajzok